Crònica de les Festes del Tura 2017

Els Xerrics d’Olot han volgut estar més presents que mai per les Festes del Tura.

Aquest any, els castellers de la ciutat han volgut aportar una mica més perquè les Festes del Tura siguin encara més gran. Han afegit una activitat més als cincs dies d’actes a la ciutat, han donat una nova dimensió a l’acte del Pilar de les escales i portat els seus millors castells a la Diada castellera. A més a més, han estat molt presents durant les nits de festa, on se’ls ha pogut veure treballant a la barraca, servint dia rere dia fins al final.

El primer dia de les activitats festivalenques va estar el taller de castells acompanyant als jocs gegants que organitzava conjuntament amb Rialles Olot. La proposta era una conjunt d’activitats pels més menuts totes relacionades amb el fet casteller. És per això que els Xerrics van participar-hi podent ensenyar a un públic familiar com els més petits poden pujar, baixar i viure l’experiència de fer un pilanet o el pom d’un castell.

El segon dia, divendres al vespre, eren acollits amb expectació davant de Sant Esteve per gaudir de la Pujada del pilar.

A la ja tradicional activitat que els Xerrics remunten les escales de l’església amb un pilar de quatre, es sumava la novetat del Seguici Popular, recuperant un dels actes de cultura popular i tradicional propi de les festes majors d’arreu. Enguany, acompanyant a les construccions castelleres, les peces del seguici popular olotí (drac, àguila, conill i pollastre) i els Bastoners d’Olot farien els seus respectius balls.

D’aquesta manera, el dia 8, els castellers van iniciar el seguici amb el pilar de quatre d’entrada, obrint pas entre la multitud des de l’inici del Firal fins al bell mig de la plaça Rector Ferrer, emotiu com sempre. Un cop centrats, van també descarregar un 4d6, construcció que els Xerrics tenen molt per mà.




Acte seguit, les diferents colles del seguici popular van realitzar els seus balls tradicionals acompanyats pels Ministrers de la Bouera i els grallers dels Bastoners d’Olot i finalment, després de l’espera, es va fer silenci, es van creuar els dits, i tota la plaça va dirigir l’atenció als Xerrics, que alçaven el pilar de 4 per les escales.
Emocionat, neguitós, nerviós però convençut, es va aixecar fins al cim de les escales on va saludar la plaça sencera esclatant amb crits d’alegria i satisfacció.


Des d’allà, el seguici es va dirigir a la plaça major, on van descarregar un 3d6 sense dificultats.


El recorregut va acabar amb el pilar de 4 a la verge del Tura, on es va fer l’ofrena del mocador casteller de la Colla.




Després de l’eufòric divendres, el dissabte a les 17.30 h. de la tarda, acompanyats per les colles dels Marrecs de Salt i els Sagals d’Osona, els Xerrics van voler tornar a repetir la seva millor actuació fins al moment.

Sota l’aixopluc de l’Hospici, degut a la pluja, els Xerrics d’Olot van aconseguir descarregar 2 dels seus castells màxims i carregar el seu castell límit.

L’actuació va ser lleugera i decidida, començant amb dos pilars de 4 simultanis, descarregant en primera ronda un 4d7, carregant en segona el 4d7a, acabant ronda de castells amb un 3d7 i finalment el pilar de 5.

El 3d7 i el 4d7 de la colla dels Xerrics d’Olot són castells freqüents pels olotins, però continuen sent els seus màxims i per tant la seva realització requereix moltes hores d’assaig i esforç constant per la colla. El 4d7 amb l’agulla, tan sols descarregat tres cops en la seva història, és el seu castell límit i en aquesta ocasió, només el van poder carregar, una petita espina que els va quedar clavada quan el pilar va caure a la descarregada.




Malgrat això els castellers de la Garrotxa van sortir de plaça amb el cap ben alt, orgullosos de la diada i amb ganes de tornar a descarregar el 4d7 amb agulla ben aviat.  Al cap i a la fi, els castells a vegades fan llenya i malgrat això, el més important és tornar-se a aixecar.

Les Festes del Tura pels Xerrics d’Olot acaben amb un molt bon resultat malgrat el gust agredolç de trencar el seu destacat registre d’haver descarregat tots els seus castells des del novembre de 2014. 


Els assajos pels darrers mesos de la temporada continuen amb normalitat els dimarts a partir de les 20.00h i els divendres a les 20.30h, tot esperant que després d’aquesta setmana intensa s’animin a venir futurs membres a la Colla per acabar el que pot ser la millor temporada de la seva història.





Comentaris