Crònica de l'actuació a Vallfogona del Ripollès

L'última actuació abans de Festes del Tura es desenvolupa a Vallfogona del Ripollès, al marc de la Festa Major. La clau d'aquesta diada segueix essent realitzar unes bones construccions que ens permetin preparar la gran jornada castellera que es vol pel dia 7 de setembre.

A primera ronda de pilars els Xerrics d'Olot aixequen un pilar de quatre saludat que s'està entrenant amb assiduïtat ja es té intenció de donar-li recorregut.



El cinc de cinc net és el castell que enceta la primera ronda de castells i és un castell que es tria ja que és un candidat a ser aixecat, amb un pis més, per Festes del Tura. Quan actuem sols a plaça s'aprofita per aixecar castells nets que un cop posats a sobre de pinya es converteixen en els que s'aixequen en diades més importants.



A continuació s'opta per aixecar la torre, un castell que es podria sovintejar més aquesta temporada per la consistència que està assolint, però que no es porta gaire a plaça a causa de l'entrenament que està duent la colla del tres i del quatre. Es decideix d'aixecar-lo de cinc plantes, però en recórrer al públic per tal de tenir alguna ajuda a la pinya s'acaba observant que perfectament es podria haver elevat un pis més. Públic molt col·laborador el d'aquesta jornada a Vallfogona.



A la tercera ronda de castells s'opta per plantar un quatre de sis net, això si, fins a acotxador. Aquest castell, a sobre d'una bona pinya i amb l'enxaneta a dalt, és l'estructura que es vol descarregar per Festes del Tura, juntament amb el ja assolit tres de set. Una construcció que s'està entrenant molt aquesta temporada i que es té ja molt per mà, ferma i estable.



En veure l'èxit de col·laboració del públic present, el següent castell que es volia aixecar s'opta de posar-lo a sobre de pinya i per tant, guanyar una alçada, convertint-se d'aquesta manera en un tres de sis. L'estructura que es va dur a Salt, traient els castellers del pis de segons i baixant els terços a aquesta alçada, resulta un bon castell per poder fer treballar els membres de la pinya, que, tot i els molts col·laboradors novells, es comporta excel·lentment. 



La següent ronda s'utilitza també per preparar el que serà una de les actuacions que es faran per Festes del Tura, un vano de pilars. És habitual que a la jornada del Pilar de les Escales, a més d'aquest pilar, se n'aixequin d'altres com aquest. Es fa doncs, un vano de tres pilars de tres nets, que fàcilment es poden convertir en pilars de quatre amb la pinya suficient.



Per acabar, com a ronda final de pilars, un pilar de quatre amb una castellera debutant en la posició de terços, que s'ha saludat i s'ha mostrat molt ferm.



Una actuació molt bona a la qual s'hi ha notat la proximitat de les Festes del Tura per l'ambient i la gent que s'ha mogut, i que ha comptat amb la col·laboració inesperada i molt agraïda de moltes persones del públic de Vallfogona. 



Comentaris